Goji

Goji (godži), neboli kustovnice čínská je dalším ze zástupců tzv. super potravin. PůvodněGoji-Berries1pochází z Asie, kde se v úrodných himalájských podhůřích pěstují celé její keře. Goji je hned několik desítek druhů a díky stěhování národů se rozšířila i do Severní a Střední Ameriky. Svými léčivými účinky jsou plody kustovnice známé pět tisíc let. Především čínská medicína je hojně využívá, jelikož obsahují adaptogeny, což jsou přírodní látky podporující imunitu, zvyšující odolnost proti rakovině a pomáhající překonávat stress a únavu. K plodům kustovnice čínské se váže také jedna legenda (legendy, prosím, berme s rezervou :-) ), o Li Quing Yuenovi (1678- 1930!!!), který si na radu taoistického mudrce vařil z Goji denně polévku a dožil se 252 let!  Ve svých 200 letech prý vyučoval na Univerzitě v Pekingu a do svého paláce si ho dokonce povolal i samotný čínský císař, aby se od něho naučil, jak přežívat dlouhá staletí. V důsledku konzumace zpracovávaných potravin a pobytu ve znečištěném velkoměstě však Li Quing po několika letech zemřel.

Zdravotní účinky kustovnice

  • harmonizuje činnost jater a ledvin
  • zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech
  • výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu
  • zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku
  • zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií
  • je vhodná při nadměrném užívání alkoholu
  • podporuje sexuální funkce
  • může omezit rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění
  • posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění
  • snižuje tělesný tuk

imagesJak všichni dobře víme, tělo je potřeba udržovat v rovnováze. Jelikož díky vnějším i vnitřním vlivům tíhneme spíše k překyselování organismu, určitě si “naordinujme” kustovnici čínskou. Má totiž schopnost vyrovnávat pH krve. Červené krvinky na sebe vážou kyslík. V překyseleném prostředí ale mají tendenci se k sobě shlukovat, čímž je přenos kyslíku prakticky znemožněn. Bílé krvinky jsou pak tímto procesem také paralyzovány a jejich hlavní funkce, tedy boj s bakteriemi a viry, je omezena. Proto je potřeba prostředí krve “zezásadit”.

Charakteristika

Kustovnice jako léčivý klenot starých mudrců se používá v celé Číně staletí jako omlazujícíGoji-berryovoce. Vzhledem se nápadně podobá šípku, chuť plodů Kustovnice je však sladší a bez kyselého dozvuku. V tradiční čínské medicíně i mezi obyčejnými Čínany je Kustovnice považována za naprosto nepostradatelný potravinový doplněk. Je známa svou mnohostrannou prospěšností na lidský organizmus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku, přičemž nejsou známy žádné negativní vedlejší účinky. Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.).

Kolik zdraví obsahuje 100 g sušených plodů goji

  • 10,6 g bílkoviny ( o 7% více než má quinoa)
  • 22 g sacharidů (z toho 17,1 g polysacharidy)
  • 3,6 g tuku a omega 3 mastných kyselin
  • Vápník– 8-10%
  • Draslík – 24%
  • Železo – 100%
  • Zinek – 18%
  • Vitamín B2 – 100%
  • Vitamín C – 100%
  • Obsahuje mnohem více karotenoidů než stejné množství mrkve

Způsob použití

  1. přímá konzumace jako sušené ovoce1285315865545_hz-cnmyalibaba-web2_40229
  2. čaj z Kustovnice: plody Kustovnice zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, poté slijeme. Vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž konzumovat
  3. do polévkových vývarů, do rýže, na saláty, ale i do koláčů, zákusků apod. záleží jen na vlastní fantazii. Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace Kustovnice čínské je 10 až 20g.

 

 

Kontakt

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
Poradna po předchozím objednání.

Skype: poznejsvezdravi

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode