Pohanka

Další potravinou, která si pozvolna nachází cestu zpět do našich kuchyní, je pohanka. Jednoletá rostlina pohanka setá patří do čeledi rdesnovitých a řadíme ji mezi tzv.pseudoobilniny. Pohanka byla na naše území dovezena ve 13. století při nájezdech Tatarů (odtud také její název, pohankaneboť ti byli považováni za pohany). V 16. století byla u nás nejoblíbenější potravinouPak začalo její pěstování ustupovat. Proč tolik upouštíme od toho, co nám tu bylo tolik let blízké? Pohanka má sice svou typickou chuť, která pro nás z počátku může být nezvyklá. Já si na ni ovšem zvykla hned a doslova ji zbožňuji.

Proč konzumovat pohanku

Pohanka je nutričně bohatá plodina, přirozeně bezlepková, lze ji proto využít pro bezlepkovou dietu. Obsahuje vyvážené množství lehce stravitelných bílkovin, výhodné složení tuků, vysoké množství kyseliny linolové – 1,9-2,8% a linolenové – 37-48%, které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a jsou prevencí proti ateroskleroze, dostatek minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, z vitaminů je bohatá na vitaminy skupiny B – B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin a vitamin E.

Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu – aminokyseliny, která hraje roli v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší.

Velmi důležitým vitamínem v pohance v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

 Ve 100 gramech pohanky je asi:

* 72 g sacharidů (7 sacharidových výměnných jednotek)

* 10 g bílkovin

* 2 g tuků

Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších pro zdraví prospěšných funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.

Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálnímiantikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky.

Pohanka a její produkty obsahují 3,4-5,2% celkové vlákniny, přičemž asi 20-30% je rozpustných. Konzumace pohanky může mít pro obsah vlákniny důležitou úlohu v prevenci a léčení vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.

Pohanka je velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji. Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

Kuchyňská úprava pohanky

Pohanku namáčím. Lze ji spařit vroucí vodou, případně povařit, nicméně, přijde mi to škoda, protože tím přicházíme o veškerý rutin, který je termolabilní. Osobně ráda pracuji s její tmavší variantou, pravda, nenajdeme zde již tolik enzymů, jako v její světlé variantě, nicméně, přijde mi snáze stravitelná a jemnější, dokonalá do kaší a jako příloha naslano. Nechám již na Vás, kouzlu které z nich, podlehnete Vy :-)

Sortiment výrobků z pohanky

V prodejním sortimentu nalezneme celou loupanou pohanku, pohanku lámanku, krupici, mouku, pohankový čaj, vločky, instantní kaše, těstoviny, extrudované křupky, pohankový instantní nápoj, využívají se dokonce i pohankové slupky jako součást bylinných čajů, obkladů či náplní do polštářků. V obchodech najdeme i chléb a pečivo s vysokým podílem pohankové mouky.

 

Kontakt

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
Poradna po předchozím objednání.

Skype: poznejsvezdravi

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode