Quinoa

Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Z botanického hlediska je příbuzná spíš listovéquinoa zelenině jako je špenát, nicméně její využití se vždy podobalo obilninám. V porovnání s nimi má všaknezvykle vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku, jehož zde najdeme více než v mléce. Mimo to je quinoa také cennýmzdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E. Většině lidí zní jméno této zázračné obiloviny hodně exoticky a mají pocit, že musí být těžké ji sehnat. Ale nenechte se mýlit, quinoa je poměrně běžně k dostání. Osobně ji kupuji v drogeriích DM, které mají obecně velmi dobrou a širokou nabídku zdravých výrobků v bio kvalitě a to za ceny, které jsou většinou o dost nižší než v prodejnách se zdravou výživou.

Výživové hodnotyLemony-Herbed-Quinoa-Salad-with-Toasted-Pinenuts

Z hlediska výživových hodnot jsou hlavní složkou quinoy složené karbohydráty, tedy škroby, které tvoří cca 58%. Zajímavý je však na obiloviny velmi vysoký podíl bílkovin, který dosahuje až 15,6% a tuku tvořícího 7%.

V anglicky psané literatuře je quinoa, “matka obilnin”, jak ji nazývali Inkové, často řazena mezi tzv. superfoods a to právě díky vysokému obsahu bílkovin, zejména pak esenciálních bílkovin, které si neumí lidské tělo samo vyrábět. Dlouho se mělo za to, že tzv. kvalitními bílkovinami, které mají zastoupení všech esenciálních bílkovin najednou, jsou pouze živočišné potraviny jako maso, vejce a mléko. Rozbory ale ukázaly, že to je mýtus a že komplexní škálu proteinů lze získat i z potravin rostlinného původu. Quinoa je toho svým složením důkazem. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a podílem lysinu se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích světa hlavním zdrojem bílkovin.

 Léčivé vlastnosti

Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 prospívá quinoa lidem trpícím migrénami a jako celozrnná potravina obsahující vlákninu pomáhá také se snižováním krevního tlaku, s prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, rakovině nebo cukrovce. Podle čínské medicíny prospívá potom celému tělu, zvlášť ale ledvinám, na něž má quinoa energizující účinek.

Způsob přípravy

Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Pro jednoho člověka je většinou adekvátní množství kolem 60g. Při přípravě dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoy na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a vaření zabere do 15 minut. Že je quinoa hotová poznáte podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčkách je patrná sktruktura klíčku.

 

Kontakt

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
Poradna po předchozím objednání.

Skype: poznejsvezdravi

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode