Spirulina

SpirulinaSinice jsou jedněmi z nejstarších forem života na světě. Jsou to bakterie, které se pohybují někde na pomezí rostlinné a živočišné říše, protože mají díky vysokému obsahu chlorofyluschopnost fotosyntézy. Sinicím,jednobuněčným řasám a travám se právě kvůli zastoupení tohoto zeleného barviva říká “zelené potraviny“ a většina z nich se díky svým vlastnostem řadí mezi super potraviny. Jednou z nich je právě i sinice Arthrospira Platensis, známá jako Spirulina. Ta je pro své léčebné a výživné účinky již po staletí využívána jako doplněk stravy ve Východní Asii i v Africe, kde ji loví z vody, suší a potom konzumují ve formě prášku, slisovaných tablet, sušenek, apod.

Výživové hodnoty:

Bílkoviny:

Z hlediska výživy je Spirulina výjimečná zastoupením bílkovin, které tvoří až 70% jejího celkového objemu a tím se tato sinice stává nejlepším rostlinným zdrojem proteinů. Jejich škála sice není kompletní, obsah esenciálního methioninu, cyteinu a lysinu je poměrně nízký, nicméně tento deficit se dá lehce vyrovnat kombinací s obilninami a luštěninami. Co víc,vstřebatelnost rostlinných bílkovin v lidském organismu se pohybuje v rozmezí od 75-80%, zatímco u bílkovin živočišných je to pouze 20%. V praxi to znamená, že z pár gramů Spiruliny vyživíme své tělo mnohem větším obsahem proteinů než z několika set gramů masa. Díky tomu je tato sinice skvělým doplňkem nejen pro vegetariány, ale také pro lidi s vyšší fyzickou zátěží, pro rostoucí děti…

Vitamíny:

Spirulina je jedním ze zdrojů vitamínu B12 (kolabamin), který se jinak vyskytuje víceméně jen v živočišných potravinách. Avšak, ačkoli spirulina obsahuje velké množství kolabaminu, zdá se, že jde pravděpodobně o tzv. pseudoformu, kterou naše tělo neumí vstřebat. A tak, přestože vysoký obsah vitamínu B12 slouží jako dobrý marketingový tahač, není stále jasné, jak to s ním u téhle sinice vlastně je.

spirulina powderObráceně je tomu však v případěvitamínu A (retinol), resp. beta-karotenu, z něhož si tělo umí vitamín A vytvořit a jehož obsah je ve Spirulině velmi vysoký (250,000 I.U. nebo 75 mg/ 100 g). V kombinaci s chlorofylem, na nějž jsou zelené potraviny extrémně bohaté, je potom využitelnost beta-katorenu ještě vyšší. Chlorofyl totiž pomáhá v těle aktivovat enzymy, které produkují vitamín E a K a ty dále podporují přeměnu karotenů na vitamín A. Díky tomu jsou zeleně zbarvené potraviny vlastně ještě lepším zdrojem retinolu než ty žluté, oranžové a červené. Vitamín A je potom zásadní součástí metabolismu bílkovin, podporuje imunitu, posiluje zrak, zdraví pokožky (akné je často důsledkem jeho nedostatku), pomáhá s obnovou kostí, zubů, vlasů, nehtů…a kromě všech těchto funkcí se má za to, že také hraje zásadní roli v prevenci proti různým druhům rakoviny.

Ostatní prospěšné složky:

Aby toho nebylo málo, obsahuje Spirulina také značné množství omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, které se řadí mezi esenciální, protože si je lidské tělo neumí samo syntetizovat a musí je proto přijímat v potravě. Tyto kyseliny jsou důležitými antioxidantya podílí se na růstu a správném chodu organismu. Vedle toho je tato zelená potravina bohatá také na nukleové kyseliny (RNA/DNA), které jsou důležité pro buněčnou regeneraci a mají tedy vliv na proces stárnutí a opotřebení organismu. Na závěr ještě k zastoupení sacharidů. Spirulina je specifická tím, že obsahuje tzv. mukopolysacharidy (MPs), což jsou složené cukry provázané s aminokyselinami, jednoduchými cukry a někdy s celými bílkovinami. Díky této struktuře jsou pro člověka kompletně stravitelné, na rozdíl od celulózy, která tvoří stěnu všech rostlinných buněk a kterou lidské tělo trávit neumí. MPs jsou tak jednak velmi výživné a rovněž působí protizánětlivě a posilují tkáně, zejména pojivové.

Léčivé vlastnosti:

Podle čínské medicíny má Spirulina chladicí účinky, je proto vhodná pro lidi s návaly horkosti, nadměrným pocením, apod. Zároveň není doporučována těm, kteří mají tendenci zadržovat vodu v těle, trpí na cysty, kvasinková onemocnění a zahlenění. Díky vysokému obsahu bílkovin je tato sinice výborným doplňkem stravy pro lidi s velkou energetickou zátěží nebo pro podvyživené. Využít ji však můžou i lidé s nadváhou, kterým zajistí pocit sytosti a vitality. Dále se Spirulína používá při léčbě anemie, žloutenky, gastritidy a jiných zánětlivých onemocnění,diabetu či hypoglykémie.

Modrozelená pigmentace má v oganismu tendenci ke svírání, tedy ke stahování struktur. Díky tomu má Spirulina podporovat také mozkovou činnost a schopnost soustředit se. Aminokyseliny v mozku se totiž působením pigmentace stahují k sobě, tvoří více neurotransmiterů a mentální kapacita člověka se tak zvyšuje.

V návaznosti na vliv všech výše zmíněných vitamínů, které jsou ve Spirulině obsažené, vám potom jedna sklenice zeleného nápoje denně pomůže s obnovou a růstem vlasů, nehtů a pokožky. Chlorofyl zase podporuje krvetvorbu, potlačuje záněty a růst bakterií v ranách, detoxikuje organismus od zbytků drog a jedů.

Dávkování a způsob přípravy:

Pro účely prevence stačí 10g Spiruliny denně, což odpovídá asi dvěma vrchovatým čajovýmspirulina2lžičkám. S přípravou to může být občas trochu kříž. Na typickou chuť Spiruliny je potřeba si trochu zvyknout a tak je dobré, částečně ji v něčím přebít. Tmavě zelená, skoro až jedovatá barva Spiruliny také zrovna nesvádí k zakousnutí. Pokud si tedy tuto sinici koupíte v prášku, potom je nejlepší rozmíchat ji ve sklenici s ovocným nebo zeleninovým džusem. Já většinou kombinuji 2/3 sklenice 100% přírodního (ne z koncentrátu) jablečného nebo nějakého hustšího džusu (třeba mango, ananas…ty jsou hodně aromatické) s vodou. Pro ty, kterým se pití zeleného džusu absolutně příčí, se vyrábějí i spirulinové tablety, které jednoduše a bezbolestně zapijete. Na závěr ještě rada, kde můžete tento zázrak přírody sehnat. Tablety jsou dnes běžně k dostání v mnoha lékárnách, s práškovou formou ale budete úspěšnější v prodejnách zdravé výživy. Pytlíček po 125 g vyjde cca na 185 Kč, 300 tablet 500 mg potom na zhruba 270 Kč. Osobně si myslím, že se prášek vyplatí více, protože vzhledem k obsahu Spiruliny v pastilkách jich musíte zapíjet kolem 20 denně, což když si spočítáte, výsledně vychází mnohem dráž.

 

Kontakt

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
Poradna po předchozím objednání.

Skype: poznejsvezdravi

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode