Karob
Karob, čili svatojánský chléb, býval u nás dříve známou pochoutkou. Jedná se o tmavé, asi 20 cm široké dlouhé lusky rohovníku obecného, stromu pocházejícího z Blízkého východu. Konzumovat se mohou semena i dužnina. Sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Hmotnost karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů a zlata (z arabštiny „kirat“ = zrno, řecky „karation“), z čehož je odvozen i český název karát.
Jaké jsou hlavní výhody karobu?
Je zdravější variantou kakaa a čokolády – obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte (kakao obsahuje 17 % tuku a asi 1760 kJ ve 100g; hořká čokoláda 32 % tuku asi 2200 kJ ve 100g; karob obsahuje 4 % tuku a asi 1100 kJ ve 100g).
- nízká pravděpodobnost vzniku alergie na karob – je vhodný pro osoby alergické na kakao
- do karobových výrobků se nemusí přidávat řepný cukr a tuk pro zjemnění, karob je sám o sobě dost sladký a má jemnou konzistenci.
- Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje zdraví škodlivé methylxantiny
- má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi díky obsahu vlákniny (pektin).
- bsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo.
Jaké je využití karobu v potravinářství?
- všestranná náhražka kakaa a čokolády, v dobách nedostatku dokonce náhražka kávy
- pro zlepšení senzorických vlastností se přidává do nápojů, cukrovinek a likérů
- vláknina karobu se využívá jako příměs do kojenecké stravy pro děti, které „ublinkávají“