Chia semínko, přezdívané také poklad aztézských běžců, latinsky Salvia Hispanica z čeledihluchavkovitých, pochází z Mexika a Guatemaly, kde již od pradávna zaujímalo své výsostné místo hned vedle amarantu, kukuřice a fazolí. Semena se pro své výjimečné vlastnosti přidávala téměř všude, tvořila hlavní součást menu, roztloukala na mouku, popíjela v nápojích, tzv. Chia Fresco, byla nedílnou součástí výživných kaší a léčiv. Patřila mezi oblíbenou svačinku běžců, kteří díky tomuto zázračnému semínku dovedli mnohem lépe hospodařit s energií a uběhnout tak delší vzdálenost. Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin, který je dokonce vyšší, než u semínek lněných. Jedná se o esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Typ omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v Chia, se jmenují alfa-linolenová kyselina (ALA) a v lidském organismu sehrávají velice podstatnou roli.
Například
- podporují správnou funkci ledvin, jater, plic, žlučníku
- zkvalitňují paměť
- mají hojivý a protizánětlivý účinek
- blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
- snižují riziko vzniku diabetu 2. typu
- snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
- svým složením napomáhají předcházet vzniku Alzheimerovy choroby
- jsou významnými antioxidanty
30 g těchto semínek poskytuje 11 g vlákniny, což je téměř 35 % DDD, 4 g bílkovin, 9 g tuku, dále asi 1/3 DDD fosforu, 25 % DDD manganu a 18 % DDD vápníku. Za zmínku stojí také slušná dávka draslíku, sodíku, železa, fosforu, zinku, chromu, kobaltu a síry. Z vitamínů pak především vitamíny skupiny B (zejména vzácný B17), vitamin A, C či E.
Chia semínka dokážou pozitivně ovlivnit hladinu krevního cukru. Právě díky tomu, že na sebe dokážou vázat vodu (tzv. hydrofilní charakter), vytvářejí gel. Ten je jakousi fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímána potravou se tak uvolňuje postupně a je tělem mnohem účelněji využita. Semínka lze tedy, mimo jiné, doporučit při redukčních dietách a diabetu 1. a 2. typu.
Chia semínka – recepty
Drobnými, 2mm velkými semínky můžeme posypat jogurt, ranní ovesnou kaši, můžeme jimi také zvýšit energetickou a biologickou hodnotu koktejlů, smoothie či šťáv. Lze z nich vyrobit chutnou, zdravou svačinku, například v kombinaci s karobem a banánem, popřípadě je pouze namočit do vody, přidat citron, med a vyrobit tak osvěžující, výživný nápoj. Navíc, tato malá semínka dokáží organismus zasytit na celé hodiny a zažehnat tak vlčí hlad. Já osobně doporučuji zařadit ráno, např. přidáním mezi ovesné vločky. Pozor však u osob užívajících léky na ředění krve, právě ty by měly být s konzumací semínek opatrnější. Doporučená denní dávka je cca 50 g.
Převzato z mého článku na www.celostnimedicina.cz